-

Oskar är ombord

Eklöf Stefan
Eklöf Stefan
Marknadsföring och kommunikation, teknikinformatör

Oskar, berätta om din yrkesbakgrund!

Efter elektronikstudier på KTH blev mitt första jobb som systemingenjör inom radar för militärflygplan. Jag jobbade med hårdvarunära systemdesign där det gällde att möta högt ställda militära krav inom funktionalitet, prestanda och miljö.

Jag trivdes bra i min tekniknära roll men var nyfiken på att vidga mina vyer så efter några år bytte jag till järnvägsbranschen och kom att jobba med signalsystemet ERTMS hos en av systemleverantörerna. Det har blivit mycket jobb med ombordsystemet för ERTMS – ETCS – först med den generiska applikationen och senare fick jag designansvar för den fordonsspecifika applikationen som anpassas efter olika fordon som lok och arbetsfordon.

Vad har du för drömprojekt?

Jag trivs bra i tekniska roller men jag gillar även samspelet och diskussioner mellan inblandade intressenter och personer. Samarbete och lagarbete ger väldigt mycket tillbaka och skapar omväxling i tillvaron.

Jag tycker också att det är kul att lära sig mer om olika fordon och hur man kan anpassa systemen och lär mig gärna nya fordonsapplikationer. Det vore också spännande att jobba med marksystemen utefter järnvägen.

Vad är din bild av STHK?

Jag har en bekant som har jobbat på STHK ett tag och trivs bra, så detta påverkade givetvis. Men framför allt är det friheten att kunna påverka min inriktning och utveckling som jag uppskattar. Jag gillar signalbranschen och ville gärna fortsätta inom den, och med min bakgrund hos systemleveratören känns det kul att fortsätta lära mig mer hos andra typer av intressenter.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

Jag gillar att laga mat och provar gärna maträtter från olika länder och kulturer, gärna vegetariskt. Favoriterna är väl de klassiska matländerna Italien och Frankrike, men jag lagar även en del tjeckisk mat eftersom min flickvän kommer från Tjeckien.

Och så brygger jag öl som exempelvis lager och amber ale. Jag och min bror har ockuperat delar av föräldrahemmet för detta ändamål.

I övrigt springer jag gärna. Jag brukar inte springa lopp utan trivs bäst med att springa kravlöst i skogen. Jag har också varit löpcoach för ungdomar.

Varmt välkommen till oss Oskar!