-

John – en praktiskt inriktad byggledare och projektledare

Eklöf Stefan
Eklöf Stefan
Marknadsföring och kommunikation, teknikinformatör

Berätta om din yrkesbakgrund!

Jag har alltid varit intresserad av teknik. Mina föräldrar har berättat att när jag var liten skruvade jag isär mina julklappar och satte ihop dem igen innan jag började leka med dem. Både min far och min farfar var sjömän och min plan var från början att följa i deras fotspår. Jag läste drift och underhåll på gymnasiet och mina första jobb hade med sjöfart och maskin att göra. Jag var även båtchef i flottan i värnplikten.

Men jag bytte så småningom spår och började jobba med pumpar. Ett av mina större jobb var som pumptekniker vid ett stort tunnelbygge i Edet som heter Torbacken, där jag så småningom blev biträdande platschef för slutinstallationen. Detta blev startskottet för en rad entreprenadprojekt runt om i Norden, som exempelvis projektledare för stålmontage på Gardermoen och verkstadschef på ett bergtunnelbygge i Stavanger. Det har nästan blivit något av en livsstil att vara borta ett par intensiva arbetsveckor för att sedan vara helt ledig lite längre tid på hemmaplan.

På senare år har jag haft ledande roller inom västlänken i Göteborg där jag varit siteansvarig, blockchef och jobbat med inköp.

Så om man ska sammanfatta är jag en praktiskt inriktad tekniskt allmänbildad person med mycket ledande roller i bagaget.

När trivs du bäst i din yrkesroll?

Jag gillar att arbeta och trivs när jag har lite för mycket att göra. Och jag är inte den som blir sittande vid mitt skrivbord utan vill ha förankring ute i verkligheten i byggprojekten.

Vad är ditt intryck av STHK och Welado?

Innan jag såg att STHK sökte byggledare i Göteborg hade jag faktiskt inte hört talas om företaget. Vi har ju inte funnits i Göteborg så länge och har dessutom tidigare mest varit inriktat på signalsystem för järnväg vilket jag aldrig har jobbat med. Det känns kul att vara med i början på en etablering både vad gäller inriktning och geografiskt.

Vad gillar du att göra på din fritid?

Jag tycker om att hålla på med praktiska saker och är inte den som fastnar i tv-soffan. Jag har en båt, en riggad Vinga 25-snipa, som jag håller på att renovera det mekaniska och elektriska i. När jag köpte den fick jag faktiskt backa den uppför Göta älv men det får jag berätta om någon annan gång.

Jag har fru, barn och barnbarn. Vuxna döttrar och en tonårsson som är duktig på innebandy, han har faktiskt tränat med filippinska landslaget eftersom han är halvfilippin. Honom brukar jag skjutsa till träningar och tävlingar.

Och så har jag motorcykel, bilar och villa. Och barnen har haft mopeder och epatraktorer. Det finns alltid något att skruva på!

Annars semestrar jag och min fru gärna med husvagn, vi brukar åka till Öland varje sommar.

Beskriv dig själv i din yrkesroll med tre ord!

Energisk, enveten, levererar.

Vad har du för favoritmusik?

Jag är ganska mycket av en allätare men jag gillar klassisk hårdrock som Saxon, AC/DC och ZZ Top.

Vad gillar du för film eller tv-program?

Jag ser gärna allmänbildande dokumentärer, exempelvis om andra världskriget.

Har du något budskap du vill skicka till branschen?

Jag skulle vilja slå ett slag för personsäkerheten på våra arbetsplatser. Att tänka efter före man gör någonting och undvika “jag ska bara…”