-

Zeljko – byggledare och besiktningsman

Blog Career stories

Vi har glädjen att hälsa den erfarna byggledaren och besiktningsmannen Zeljko Boskovic välkommen till vårt kontor i Göteborg! Vi passade på att få en kort pratstund när han var på besök på huvudkontoret.

Berätta om din yrkesbakgrund!

Jag är född och uppvuxen i Hercegovina i forna Jugoslavien och hamnade i Sverige på 90-talet. Efter att ha haft några kortare anställningar som tolk, snickare, fastighetsskötare och budbilschaufför jobbade jag några år med att bygga bilkarosser på Tom Walkinshaw Racings fabrik (Autonova) i Uddevalla. Där byggde jag bland annat Volvo C70 cab och ritade autocad.

En vän som jobbade på dåvarande Banverket Projektering lockade över mig till järnväg. Det ligger i släkten då både min morfar och farfar jobbade inom järnvägen. Jag började inom projektering och senare blev det olika projekt som konsult inom bland annat växelbyten och bangårdsarbeten.

De senaste åren har jag jobbat som teknikansvarig bland annat med fyrspårsbygget i Lund/Arlöv, byggledare vid uppgradering av trafikinformation, samt ett stort antal entreprenadbesiktningar från Ystad till Riksgränsen, främst inom mark och kanalisation. Det finns inte många orter i Sverige med järnväg jag inte har varit i.

När trivs du bäst i din yrkesroll?

Jag trivs bäst när det är mycket att göra och man måste ge järnet. Och jag trivs väldigt bra som byggledare inom kanalisation.

Vad är ditt intryck av STHK och Welado?

Jag kände inte till STHK alls förrän min före detta kollega började där. Och nu blir vi kollegor igen eftersom han leder affärsenheten Infrastruktur. Kul!

Vad gillar du att göra på din fritid?

Jag älskar att vara i skogen och eftersom jag bor på landet har jag alltid nära dit. Jag gillar att vandra och plocka svamp, och så jagar jag ripa i Jämtland och tjäder i Värmland.

Andra saker jag gillar är att meka med bilar och hålla på med min biodling (red:s anmärkning: skribenten försöker förgäves undvika att skämta göteborgskt om denna bisyssla).

 

Favoritmusik

Rock som AC/DC och Bijelo Dugme

Favoritfilm eller tv-program

Jag tittar aldrig på tv eller film, jag köpte tv för min dotters skull. Jag mekar med mina bilar i stället

Har du något budskap du vill skicka till branschen?

Att lyssna på de som har kompetensen runtom i landet och verkligen ta tillvara den