-

Jonas – projektledare inom fordons-IT

Blog Career stories

Vi har glädjen att välkomna projektledaren Jonas Hamidi, en av våra första konsulter inom vår nya satsning på IT-tjänster inom kollektivtrafik.

Berätta om din yrkesmässiga bakgrund!

Jag gick eltekniskt program på gymnasiet och efter det har jag utökat min kunskap och erfarenhet genom olika arbeten och kurser.

En kul detalj är förresten att mitt allra första jobb var i samma trappuppgång som STHK har sitt kontor (det vackra S:t Erikspalatset).

I början av mitt arbetsliv kan man nog säga att jag var en riktig IT-nörd och väldigt intresserad av hårdvara. Jag hade några olika arbeten i linje med detta, och jobbade som IT-tekniker, systemadministratör och nätverkstekniker.

Så småningom fick jag rollen som systemadministratör på bussoperatören Nobina, och efter detta kom jag att gå in på en delvis annan väg.

Jag fick förtroendet att driva ett antal interna IT-projekt kopplat till bussarna och deras omgivning. Projekten hade fokus på bussarnas drift men även verkstadsprojekt kopplade till exempelvis underhåll. I samband med detta lärde jag mig massor om bussarna och vad som krävs för att hålla dem rullande och fungerande på ett effektivt sätt.

Min titel projektledare fick så småningom tilläggen förändringsledare och konceptutvecklare, men jag ser mig inte som enbart "kontorsmänniska" utan jag har tillbringat mycket tid i arbetskläder i bussarna.

Vad är din bild av STHK?

Det ska bli spännande att utveckla mig vidare på STHK och bland annat utforska gränsytorna mellan bussar och järnvägsfordon. De olika fordonen har ganska många gemensamma komponenter och system men också naturligtvis skillnader, inte minst kulturskillnader i sättet att se på underhåll och felavhjälpning.

Kul också att vara med att bygga upp ett nytt satsningsområde där jag är den första konsulten utöver affärsenhetsledaren Andreas Engström.

I vilket sammanhang på jobbet trivs du bäst?

Jag trivs bäst när jag får jobba med spännande teknik tillsammans med människor med samma prestigelösa inställning som mig. Det är en extra tillfredsställelse att verka ute i fält i projekt med stor samhällsnytta och se att det man gör verkligen skapar en förändring.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

Jag har två små barn så det påverkar så klart fritiden i hög grad. Annars gillar jag att göra praktiska saker som att snickra på villan och påta i trädgården.

Beskriv dig själv i din yrkesroll med tre ord!

Prestigelös, strukturerad, ödmjuk.

Vad gillar du för musik?

Jag lyssnar på house och techno men har via min fru, som kommer från en riktig musikfamilj, börjat uppskatta även "mjukare" musik.

Vad tittar du på för filmer eller tv-serier?

Jag tittar inte så mycket och när jag gör det är det för att slappna av så det är ganska lättsamma saker.

Har du något budskap du vill skicka med till branschen?

Jag tror att det finns mycket dold potential för IT-förbättring. Ett sätt att försöka hitta den är att ställa sig frågan varför man gör ett visst arbetsmoment och våga ifrågasätta och tänka lite större kring det.