-

Eero – brobyggare inom IT och kollektivtrafik

Blog Career stories

Vår enhet för IT inom kollektivtrafik utökar med Eero Puikkonen och han arbetar för närvarande med trafikinformation på Trafikförvaltningen, där han säkerställer indatakvaliteten från trafikutövarnas fordon. Vi fick en pratstund med Eero för att låta honom berätta mer om sin bakgrund.

Berätta om din yrkesbakgrund!

Jag växte upp i Helsingfors i Finland och utbildade mig till IT-ingenjör med inriktning på automationsteknik.

Flera av mina vänner sökte sig till Nokia efter examen men själv föll valet på Ericsson där jag kom att stanna under många år. Till en början arbetade jag med supportfrågor kring GSM och IP-telefoni samt växeln MD110, senare gick jag över till test och testledning inom området.

Jag kände att jag ville utveckla mina kunskaper inom fler tekniska områden så jag arbetade ett tag som applikationsspecialist inom tradingsystem och som konsult med system för kunskapsdatabaser.

Då när jag hade byggt en teknisk bas var jag mogen att växla in på en ny bana. På finsk-svenska handelskammaren fick jag förmånen att hjälpa IT-kunder att etablera sig på den svenska marknaden. Jag utredde hur marknaden såg ut och vad som behövde anpassas rent tekniskt för att verka på den svenska marknaden. Jag hjälpte även till med säljinsatser.

I samma anda var jag VD för sverigedelen av ett finskt belysningsföretag och jag drev senare eget företag ett tag.

Viljan att komma tillbaka till mer tekniska frågor blev stor, så jag sökte mig till fordonsoperatören Transdev där jag under några år var projektledare. Jag jobbade bland annat mycket med tillgångshanteringssystem för bussar där man håller koll på sina fordon och deras underhåll för att få effektivt utnyttjande av fordonsparken och en bra funktion under sin livslängd.

Vad lockade med STHK och Welado?

För det första ville jag fortsätta jobba med kollektivtrafik. Jag tycker framför allt att det är intressant hur långt tekniken och digitaliseringen har gått inom till exempel passagerarinformation. Det är en kul utveckling som jag vill vara med på, och STHK:s satsning inom området passade perfekt för mig.

En bonus, och något som ligger mig varmt om hjärtat, är dessutom att jag kan bidra till samarbetet mellan Sverige och Finland. Det ska bli kul att följa hur vår finsk-svenska koncern kan utveckla samarbetet framöver.

I vilket sammanhang trivs du bäst?

Jag är en lagspelare som gillar att diskutera med kollegor i en miljö där det finns ett mål och ett syfte. Och så trivs jag i roller som dataanalytiker, kravhanterare, testare och projektledare.

Vad tycker du om att göra på din fritid?

Jag har tre vuxna barn och under deras uppväxt har det varit mycket engagemang kring deras hockey och fotboll. Själv gillar jag att köra och mecka med min motorcykel, en Harley Davidson. Jag åker gärna med vänner i de fina landskapen i Finland och Sverige. Jag gillar även att åka skidor.

Beskriv dig med tre ord!

Flexibel, envis, lagspelare.

Vad gillar du för musik?

Jag lyssnar gärna på hårdrock, som till exempel AC/DC, Motörhead, Aerosmith och Van Halen.

Favoritfilm eller tv-serie?

Jag ser gärna filmklassiker som James Bond eller Star Wars och så tycker jag att Bäst i Test är kul.

Har du något medskick till branschen?

Jag vill slå ett slag för samarbete, inte bara mellan Finland och Sverige, utan även mellan olika regioner för att tillsammans dra nytta av erfarenheter och arbeta ihop för att skapa ännu bättre kollektivtrafik.