-

Klas – teknisk projektledare med bakgrund som kodare

Eklöf Stefan
Eklöf Stefan
Marknadsföring och kommunikation, teknikinformatör

STHK:s medarbetare Klas Brising arbetar som teknisk projektledare med att implementera ett prioritetssystem på Tvärbanans förlängning till Kista. Vi fick en pratstund med Klas som berättade lite om sin bakgrund.

Berätta om din yrkesbakgrund!

Att jag hamnade i järnvägsbranschen var något av en slump. Efter examen som maskiningenjör på KTH ville jag jobba med programmering. Det spelade ingen större roll om det handlade om tvättmaskiner eller lastbilar eller tåg, jag ville skriva kod helt enkelt. Adtranz, som numera heter Alstom, utvecklar signalsystem för järnväg och de sökte utvecklare till balisprovare, ett testverktyg för ATC. Det blev mitt första jobb och min ingång i branschen.

Sedan dess har jag rört mig mer mot systemfrågor och projektledande roller inom signalsystem. Jag har bland annat varit utvecklingsledare för odometrisystem och lett ett utvecklings- och testteam som tog fram diagnostikverktyg för ombordsystem.

Jag jobbar fortfarande gärna med programvara men inte längre som utvecklare utan i ledande roller. Bakgrunden som programmerare har dock gett mig värdefulla kunskaper och jag har bra koll på de europeiska standarderna som styr detta arbete inom signal.

Nu jobbar jag sedan några år i tvärbaneprojektet med växelstyrsystemet SoftPrio som implementeras på Kistagrenen. Det är ett intressant projekt och det är kul att vara med och ro det i land.

Vad är din bild av STHK?

Jag har trivts jättebra under de år jag varit på STHK och ångrar inte en sekund att jag tog steget hit från den stora systemleverantören till det mindre bolaget. Jag har haft spännande uppdrag hela tiden.

I vilket sammanhang trivs du bäst?

Jag gillar att ha trevliga, samarbetsinriktade kollegor omkring mig i ett trivsamt klimat. Jag gillar att försöka få igång ett samarbete mellan människor och lösa eventuella knutar. Och att skapa struktur i oreda och en plan framåt.

Vad tycker du om att göra på din fritid?

Jag är en friluftsmänniska som gillar att segla och att åka skidor och skridskor.

Och så är jag aktiv i barn- och ungdomsverksamheten i en basketförening. Trots att jag är lång har jag inte spelat inte själv och jag är egentligen ingen sportmänniska, men jag gillar att bidra till barn och ungdomars möjlighet till aktiviteter.

Beskriv dig med tre ord!

Lång, envis, strukturerad

Har du något lite oväntat intresse?

Jag gillar att mäta temperatur. Jag har byggt en mikrokontroller som hämtar temperatur från mätstation och jag har sensorer som mäter fuktighet i grunden på huset. Jag antar att detta har att göra med ett meteorologiskt intresse som jag fått via seglingen.

Vad gillar du för musik?

Soul och funk.

Har du något meddelande du vill skicka till branschen?

Signalbranschen har ett stort föryngringsbehov, vi i 50-årsåldern betraktas nästan fortfarande som unga vilket är lite skevt. Visst, det är robusta långsiktiga system som inte utvecklas så snabbt, men sättet att arbeta – allt från processer till verktyg och användargränssnitt – måste kunna bli mer attraktivt!