-

På västfronten något nytt – Joel, en lagbyggare med teknisk kompetens

Eklöf Stefan
Eklöf Stefan
Marknadsföring och kommunikation, teknikinformatör

Berätta om ditt yrkesliv, Joel

Jag var tidigt teknikintresserad, gillade skolämnen som fysik, kemi och gick så småningom tekniskt gymnasium. På fritiden höll jag på en del med programmering och var väl en del av den så kallade Commodore 64-generationen. I militärtjänsten var jag Viggen-mekaniker på flygflottiljen F7. Mycket teknik helt enkelt.

Men när det var dags att ta steget ut i arbetslivet lockade det inte att sitta still vid en skärm hela dagarna. Eftersom jag alltid gillat att vara fysiskt aktiv valde jag i stället att under några år jobba som cykelbud i Göteborg.

Tillslut blev det ändå teknikbranschen, närmare bestämt järnväg. Detta var ju inte det mest högteknologiska och trendiga området men jag insåg snabbt att de tekniska utmaningarna med reläteknik och distribuerade, robusta system låg på ett annat mer långsiktigt plan. Som praktiskt lagd tilltalade det mig också att tekniken var konkret och det var intressant att se hur detaljerna påverkade funktionen.

Det har sedan dess blivit en hel del signal inklusive ERTMS med roller som signalprojektör, säkerhetsgranskare, assessor och uppdragsledare. Jag har även lett verksamhet innefattande ESTK det vill säga el, signal, tele och kanalisation inom järnväg.

Ledarskap ligger mig också varmt om hjärtat. Jag gillar att driva och bygga upp en kultur och skapa förutsättningar för fungerade lag där folk trivs, och detta har jag haft äran att göra både som gruppchef och som affärschef inom järnvägsprojektering och som ansvarig för nyetablering av kontor.

Vad har du för drömsits, när trivs du bäst?

Det är faktiskt den jag nu tillträder på STHK!

Jag gillar som sagt att vara med och skapa fungerande och välmående team och jag skulle vilja beskriva mig själv som en lagspelare och problemlösare med mycket drivkraft att få människor att fungera tillsammans. Jag brinner också för lärandet och att möjliggöra kunskapsöverföring mellan seniora och juniora personer för att långsiktigt säkra leveranserna.

Vad har du för intryck av STHK så här långt?

När jag blev uppmärksammad på tjänsten kände jag inte till så väldigt mycket om STHK. Jag visste förstås att STHK fanns och att ni var en stor spelare inom signal och jag hade sprungit på STHK:are på något seminarium.

Under rekryteringsprocessen har jag fått ett mycket gott intryck av STHK och den finska partnern Welado. Det finns mycket fart och energi och ett stort engagemang. Så jag ser goda möjligheter till utveckling av företagen tillsammans och jag känner verkligen att jag vill vara med och bidra med mitt kunnande och mitt kontaktnät i Göteborg och Skåne.

Vad gör du på din fritid?

Som jag nämnde tidigare gillar jag att röra på mig och för tillfället ägnar jag mig mest åt landsvägscykling och klättring, både inomhus och utomhus. Jag har även sysslat mycket med taekwondo och andra kampsporter men numera deltar jag inte själv utan följer mina barn som är aktiva.

Annars gillar jag att vildmarkscampa och åka skidor.