-

JP på STHK i Luleå – en kreativ lagbyggare inom signal och ERTMS

Eklöf Stefan
Eklöf Stefan
Marknadsföring och kommunikation, teknikinformatör

Berätta om din yrkesbakgrund!

Jag är uppvuxen i Braunschweig i Tyskland. Jag utbildade mig till järnvägsingenjör och jobbade länge på Siemens, bland annat med retrofit för ETCS-system i Schweiz.

Så småningom flyttade jag till Sverige där jag fortsatt jobbade på Siemens inom olika signalprojekt i Stockholms kollektivtrafik, till exempel på tunnelbanan, Lidingöbanan och Saltsjöbanan. Jag har haft roller som projektledare, affärsutvecklare och försäljningschef men jag har hela tiden varit direkt involverad i kundprojekten.

De senaste åren har jag varit i konsultbranschen som chef för signalavdelningen på ett större konsultbolag. I min roll har jag jobbat mycket med digitalisering av järnvägen, bland annat inom preventivt underhåll, samtidigt som jag har varit engagerad i konsultuppdrag. Under denna tid har dessutom kärleken fört mig till Luleå där jag bor nu.

Vad är din bild av STHK?

Jag har känt grundarna John och Magnus länge, vi har sprungit på varandra på mässor och även gjort en del projekt ihop genom åren. När tillfället att ta steget till STHK uppenbarade sig var det inget svårt val då jag länge varit nyfiken på företaget. Bland annat lockades jag av STHK:s goda rykte i branschen och att det är ett lite mindre företag än de jag varit på tidigare.

I vilka sammanhang trivs du bäst?

Jag skulle säga att jag är väldigt social. Jag trivs bäst när jag får samarbeta med människor och jag tillhör dem som verkligen gillar att gå på mässor.

Jag tycker också om att utforska nya vägar och att reda ut saker. Och jag ser mig själv som en lagbyggare, jag är inte hierarkiskt styrd och gillar konsensus och harmoni.

Vad tycker du om att göra på din fritid?

Jag har två små barn som jag nyligen var föräldraledig med, och detta dominerar naturligtvis fritiden. Annars gillar jag att spela padel och att simma. Och jag älskar vinteraktiviteter som att åka skoter och åka längdskidor så det passar att bra att jag har flyttat upp till Luleå.

Jag är dessutom en hängiven byggare av modelljärnväg. Jag driver ett digitaliseringsprojekt på Märklinbanan som beräknas vara klart inom tio år, vilket får anses vara en normal planeringshorisont inom den här branschen.

Jag är verkligen en äkta järnvägsnörd, vilket är ett intresse som började med min morfar som jobbade inom järnväg och att jag följde med honom till jobbet. Jag älskar att åka nattåg och panoramatåg. Min dröm att åka Shinkansen i Japan och samtidigt äta en fin wagubiff!

 

Beskriv dig själv i din yrkesroll med tre ord!

Social, kreativ, byggare.

Favoritmusik?

Jag gillar tysk rap, som die Fantastischen Vier.

Favoritfilm?

James Bond! Helst med Sean Connery i huvudrollen.

Har du något medskick till vår bransch?

Vi måste bli bättre på att få in yngre i branschen och i våra företag, både för att klara resursfrågan men även för att få in nya idéer och ta intryck av värderingar och tankesätt som yngre generationer har. Detta är en hjärtefråga för mig.