-

Fredrik Kihlanki – fordon och underhåll

personfoto
Kihlanki Fredrik
Kihlanki Fredrik
Affärsenhetsledare och konsult, Fordon och underhåll

Vi välkomnar vårt senaste tillskott Fredrik Khilanki som har en gedigen fordons- och underhållsbakgrund och kommer att bli en viktig resurs i våra fordonsrelaterade projekt.

Hej Fredrik, berätta om din yrkesbakgrund!

Mitt arbetsliv har kretsat kring järnvägsfordon, från rent verkstadsarbete till mer ledande och översiktliga roller. Jag började i Rissnedepån med reparationer och underhåll av tunnelbanefordon direkt efter verkstadsskolan. Jag tyckte att det var väldigt kul med fordon och ville lära mig allt om dem. Så jag läste på, frågade mer erfarna kollegor och studerade fordonen i verkstaden. Efter ett tag hade jag arbetat upp ganska komplett kunskap om fordonen och jobbade med många delar av dem. Så småningom fick jag mer ledande roller med mer översikt och strategiska inslag som till exempel projektledare för modifieringar och underhållsrelaterade förändringar. Jag var även teknisk chef med ansvar för fem fordonstyper. Jag gillar att driva projekt nära verkstaden med stor delaktighet och där jag kan använda mina praktiska kunskaper och mitt fordonskunnande.

Hur kom det sig att du hamnade hos oss på STHK?

Jag har träffat på flera konsulter från STHK på uppdrag där ute i depåerna, branschen är ju inte så jättestor. Jag har noterat att de alla har varit kompetenta, professionella och trevliga. När jag sedan kontaktades av er och fick höra mer om firman och anställningsmodellen blev det än mer intressant och jag beslutade mig för att tacka ja till erbjudandet jag fick. Dessutom hade jag trots allt inte sökt nytt jobb på 14 år.

Att vara konsult har i sig inte så stort egenvärde för mig, men jag tycker om att utvecklas, ställas inför nya uppdrag och att träffa nya människor.

Vad har du för drömprojekt?

Det skulle vara kul att jobba i ett fordonsleveransprojekt på leverantörssidan. Då jag tidigare varit delaktig från operatören/underhållaren vid fordonsleveranser skulle det andra perspektivet vara lärorikt.

En annan sak jag skulle vilja fortsätta arbeta med är optimering av underhåll. Här finns många intressanta perspektiv med koppling till kvalitet, ekonomi, livstid, med mera. Jag upplever att det behövs mer samarbete mellan underhåll och förvaltning.

Vad gillar du att göra på fritiden?

Jag gillar att röra på mig och att sporta. Jag har cyklat mycket BMX och mountainbike och jag älskar att åka snowboard. I övrigt gymmar jag och spelar padel. Jag har också på senare år upptäckt att golf är en trevlig sport, inte minst för att det är så socialt och ett bra sätt att hålla kontakt med gamla kompisar som liksom jag börjat ta det lite lugnare med actionsporterna.

Varmt välkommen till oss, Fredrik!