-

Bengt Alm – återkomsten

person bild
Alm Bengt
Alm Bengt
Senior fordonsingenjör

Bengt Alm återvänder till oss på STHK. Det är väldigt kul att en tidigare medarbetare kommer tillbaka, det är ju ett slags ömsesidigt kvitto på att man trivdes med varandra. Jag tog kontakt med Bengt för att hälsa honom välkommen tillbaka och för att introducera honom för läsarna.

Hej Bengt, kul att ha dig tillbaka! Den naturliga första frågan är förstås vad som gjorde att du sökte dig tillbaka till oss.

Förutom att jag trivdes under mina år på STHK så var det som lockade mig tillbaka den stora frihetsgraden att påverka min inriktning och att konsultrollen ger större möjligheter till omväxling och att lära sig nya saker. Det är kanske lättare att inse sådana saker när man får distans till det.

Berätta om din yrkesbakgrund!

Jag har jobbat med fordon i princip hela mitt yrkesliv. Det började med lastbilar men gled ganska snart in på järnvägsfordon, till en början godsvagnar. Jag har jobbat mycket med konstruktion, upphandlingar och nationella krav kopplat till gods- och arbetsfordon. ECM, underhållsansvarig enhet, och regelverken kring detta har jag också arbetat mycket med. Ett annat område är riskanalyser (CSM-RA) och väsentlighetsbedömningar i samband med förändringar av fordon. Sammanfattningsvis kan man säga att jag hanterar förändringar i fordonsflotta.

Har du något drömuppdrag?

Något som skulle vara spännande är att vara med i ett implementationsprojekt för ETCS-system (ERTMS-ombordsystem). Att följa hela processen från förstudie via upphandling till installation och driftsutvärdering. Det finns nog goda möjligheter till att prova på detta hos STHK.

Den privata Bengt då, vad gillar du att göra på fritiden?

Jag har ägnat mig mycket åt judo för att hålla mig i form och jag är innehavare av svart bälte 2 dan. Men nästan ännu roligare har varit att vara tränare i judo åt barn med intellektuella variationer och Downs syndrom. Det har jag hållt på med i över 15 år, jag var bland annat headcoach för det svenska laget i Special Olympics i Los Angeles 2015. Detta är något jag brinner för och har gett mig väldigt mycket på ett personligt plan. Jag gillar även att åka skidor alpint och försöker få till en veckas åkning varje vinter.

Välkommen tillbaka!