-

Anders Dahl – en person att räkna med

STHKs senaste tillskott heter Anders Dahl och har arbetat mycket med trafikräkning. Jag fick en pratstund med Anders för att låta honom berätta mer om sig själv och sin bakgrund.

Anders, berätta om din yrkesbakgrund!

I grunden är jag väg- och vattenbyggare från KTH. I princip direkt efter studierna började jag arbeta på SL med utvärdering av passagerarräkningssystem och med statistik som man erhöll från trafikräkningen. Jag har sedan jobbat vidare med uppbyggnad och drift av sådana system vilka har blivit mer och mer sofistikerade i och med teknikutvecklingen. Jag har även lett uppdrag och projekt för montage och installationer av mätutrustning på olika typer av fordon.

Själva tekniken går ut på att man monterar räknare i form av sensorer på fordon och sedan samkör man denna information med klockslag, hållplatstider och position. Detta är oerhört viktiga data för att få en bild av hur kollektivtrafiksystemet beläggs men naturligtvis även värdefullt för att kunna planera trafiken och framtida utbyggnader. När jag började med automatisk trafikräkning så var vi pionjärer men i dag finns trafikräkningssystem på nästan alla fordon i kollektivtrafiken.

Jag har även jobbat som volontär i Gambia under ett par år i slutet på 80-talet. Det var ett färskvattensprojekt där pumpen drevs med solpaneler vilket var ganska oetablerad teknik på den tiden.

Hur skulle ditt drömuppdrag se ut?

Jag måste nog svara något med trafikräkning. Jag brinner verkligen för det. Jag ser samhällsnyttan med de projekt jag jobbat med trots att det kanske har setts med viss skepsis i början. Tekniken som kan användas blir som sagt mer och mer sofistikerad så att systemen ständigt kan förbättras, samtidigt som den personliga integriteten givetvis måste värnas.

Varför valde du STHK?

Jag såg i en annons på LinkedIn att STHK sökte IT-folk med intresse för kollektivtrafik och jag kände mig träffad. I dialogen tilltalades jag av intresset för min kompetens och min person, bemötandet var professionellt men ändå avslappnat. Det kändes helt enkelt som en bra matchning!

Vad tycker du om att göra på fritiden?

Jag har tre vuxna barn som jag gärna umgås med. Och så har jag en sommarstuga i Småland som jag gärna åker till. Jag gillar att promenera och ägnar mig mycket åt omvärldsbevakning och att följa med i nyhetsflödet.

Du är varmt välkommen till oss Anders!